maanantai 4. helmikuuta 2008

Matikaiselle potkut HIFK:sta

Tämän päivän riemastuttavin uutinen on ilman muuta Helsingin IFK:n ilmoitus purkaa Pentti Matikaisen työsuhde. Näin jääkiekkoa seuraavana olen näitä potkuja mielessäni toivonut ja odottanut. Matikaisen aika toimitusjohtajana on ollut sekava. Sijoitukset ovat heitelleet, valmentajat ovat saaneet kenkää ja Karalahti katoillut välillä. Onpa Matikainen kaksi kertaa ottanut valmennusvastuunkin kesken kauden tai ihan sen lopussa hienoin seurauksin. Erityisesti Hannu Aravirran potkut keväällä 2005 kesken pudotuspelien oli loistava veto, varsinkin kun Matikainen itse astui aitioon Aravirran tilalle ja HIFK hävisi pudotuspelisarjan.

Matikaisen kulta-aika valmentajana osui 1980-luvulle ja 1990-luvun alkuun, jolloin Matikainen valmensi Kärppiä, HIFK:ta ja maajoukkuetta hyvällä menestyksellä ja toi Suomelle ensimmäiset jääkiekkomitalit olympialaisista ja MM-kisoista. Viimeinen hyvä saavutus oli Lukon valmentaminen SM-pronssille 1996. Tämän jälkeen ja oikeastaan jo ennekin valmennusura lähti laskusuuntaan. Potkut maajoukkueesta 1993, pudotuspelien ulkopuolelle jääminen HPK:ssa 1995 ja vähemmän menestykselliset vuodet Saksassa. Tämän jälkeen Matikainen on toiminut valmentajana enää tilapäisesti, kuten juuri 2005.

Ongelmana ei kuitenkaan ole ollut laskussa ollut valmentajaura, vaan valinta väärään tehtävään, toimitusjohtajaksi. Menestyminen valmentajana ei tarkoita sitä, että olisi hyvä toimitusjohtaja, kuten ei toisin päinkään. Toimitusjohtajana pitää olla ymmärrystä monen muunkin asian kuin itse pelin ja sen pelaamisen suhteen. Talous- ja markkinointiasiat eivät ole olleet Matikaisen heiniä, kuten eivät valitettavasti myöskään valmentajien valinta tai pelaajien hankkiminen ja sopimuksen tekeminen heidän kanssaan. Tielle ovat osuneet valmentajista Alpo Suhonen ja Bob Francis ja pelaajista moni hyödyllinen ulkomaalaisvahvistus. Toki menestyspaineita on ollut. Voittihan HIFK sentään SM-kultaa 1998 ja -hopeaa 1999 Jarmo Kekäläisen toimittua urheilutoimenjohtajana ja vielä 2000 selvisi pudotuspelien toiselle kierrokselle.

HIFK:n tulevaisuuden puolesta ei silti voi olla varma, vaikka Matikainen pois potkittinkin. Seura päätyi palkkaamaan uuden toimitusjohtajan lisäksi urheilutoimenjohtajan, jollainen on viimeksi nähty juurikin Jarmo Kekäläisen toimiessa virassa. Toimitusjohtajaksi valittu Jukka Valtanen varmasti hallitsee talousasiat huomattavasti Matikaista paremmin, mutta muista SM-liigaseuroissa on esimerkkejä toimitusjohtajista, jotka ovat tulleet mukaan bisnesmaailmasta mutteivat ole olleet mikään pelastus. Toisaalta myös urheilutoimenjohtaja Tom Nybondas on tuntematon nimi, vaikka onkin toiminut jo vuosia HIFK:n junioripuolella.

Toivottavasti Valtasen ja Nybondasin loikat SM-liigaan ja sen vanhimpaan seuraan eivät ole liian suuret. HIFK:n 2000-luvun kaudet ovat olleet taloudellisista resursseista huolimatta ailahtelevaisia, eikä seuran johto halua jatkaa enää samaa rataa.

Ei kommentteja: